Skip to content

KAKO JE BITI COOL?

Ja sam Nastja Kulović i cool sam.

Da ste me prije pet godina pitali kako je to biti cool, ne bih vam znala dati odgovor.

Osim što sam se i tada prezivala Kulović (što bih ostala i da sam se propisno udala, a ne onako odmetnički u Las Vegasu), od toga da budem cool bila sam udaljena nekoliko svjetlosnih godina. A onda mi se dogodilo najmanje očekivano – nakon što sam ostala bez vida na lijevom oku, dijagnosticirali su mi multiplu sklerozu.

Bilo je to kao loša vijest od koje sam strepila cijeli život. Vijest koja me toliko uzdrmala da sam morala preispitati temelje na kojima stojim. Volim reći da mi je ta dijagnoza došla kao blagoslov: natjerala me da se počnem osluškivati, da shvatim kako živim u otporu, da naučim voljeti sebe, da primijenim ono što mi govore knjige koje gutam i pogurnula me na put u život u kojem, barem iznutra, više ništa nije bilo isto.

Kad mi se vid vratio vidjela sam novim očima. Ispred mene je bio put promjene koji je bio put mog ozdravljenja.

Mogu reći da sam tek danas spremna preuzeti odgovornost i prestati bježati od onog što jesam.

Tek sam danas spremna pogledati samu sebe i reći ono što jest:

Ja sam pravnica u tridesetima koja se bavi nekretninama (a ne pravom), životna i poslovna partnerica muškarcu u kojeg se periodično iznova zaljubljujem, majka djevojčice koja (mi) preokreće svijet, kuharica koja u hrani vidi čaroliju, a u putovanjima širenje horizonata, zdrava žena koja razumije da je bolest dijalog duše s tijelom.

I kako sada kroz taj život?

Uz priče, kako drugačije? Jer one su sa mnom od kad sam naučila pisati. Čitam ih, izmišljam ih, zapisujem ih od malih nogu, ali tek je sad sazrelo da se usudim to podijeliti. Jer, najiskrenije govoreći, tek sam sad cool.

I da me danas pitate kako je to biti cool, rekla bih vam sljedeće:

Biti cool zapravo ne znači biti društveno prihvaćen, imati poželjne osobine i biti pomalo buntovnik.

Biti cool znači biti slobodan. Slobodan od potrebe da se svakome moraš svidjeti, od ovisnosti o pohvalama, od navike da svoju sudbinu stavljaš u tuđe ruke, slobodan od ucjena, očekivanja, strahova i suludih kočnica zbog kojih ne živiš svoje potencijale.

Biti cool znači biti inspiriran da živiš život tako da gotovo u svemu vidiš priču vrijednu zapisivanja.

One priče koje su meni vrijedne dijelit ću ovdje s vama u nadi da će i vas inspirirati da zapišete svoje, ali prije svega da živite ono što je u vama zapisano još od vašeg rođenja.

Nastja

POVEŽIMO SE KROZ PRIČE – prijavite se na listu onih kojima nedjeljom šaljem pismo o onome što me u tom tjednu inspiriralo: